tisdag 21 april 2015

I trafikutbildningens tjänst.

Hur många av mina läsare känner till uttrycket "Shared Place" i trafiken?

Margareta var lite orolig idag när hon gick upp. Min intervju skulle publiceras i Vlt idag och hade jag sagt något dumt? Och just idag för första gången på evigheter var det tomt på hallgolvet!

Vi tittade in på nätet i stället och det såg rätt bra ut, bilden OK och i texten kunde man läsa att Engelbrektsplan är en "Shared Place", det uttrycket hade jag aldrig hört och det har nog inte många andra heller är min gissning.

Engelbrektsplan är en yta där bilar, cyklar och gående ska samsas men det är inte ett lågfartsområde som jag trodde. Där får bilar max köra 7 km/tim, det här är något liknande men inte riktigt samma.

Vad gör man när vägen slutar så här?
Ingen skylt finns det och varje dag stannar bilar och vänder när dom kommer fram till Engelbrektsplan om inte jag råkar komma samtidigt, då brukar jag lotsa upp dom där den vita bilen på bilden kör. En trafiklösning som bara vi boende i närheten känner till och möjligen nu några fler nu efter dagens artikel i Vlt. Där jag fick medhåll av några trafikexperter som också tyckte att det enklaste vore att ta bort biltrafik helt och hållet från Engelbrektsplan.

I sammanhanget är det lite roligt att Engelbrektsplan från 40-talet, en femvägskorsning med rondell, var designad av vår Annikas Calles farfar. Jag har en fin bild på hur den såg ut en gång, men hittar den inte i en hast. Jag kanske får anledning att återkomma.

Men glöm inte Shared Place! Trafikregler finns på Trafikverkets hemsida för den som vill läsa på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar