onsdag 22 april 2015

Dagens Dubbel - Två snackisar i Västerås

Det får bli två inlägg idag om våra lokala snackisar men först en kommentar om gårdagens inlägg: Shared Space!

En ny trafikregel som INGEN jag pratat med hört talas om, diskussion idag i bastun. Blandar bilar och andra trafikanter utan direkta regler som ju finns vid lågfartsområden. Jag ska läsa på och göra en utläggning. Men utan skylt --- hur vet man att det är ett Shared Space? Och varför har Trafikverket valt ett engelskt uttryck?
Vitt är godkänt,
blått står inte på listan 

Den första lokala snackisen är annars dramatiken om vilken färg torghandlaren får ha på sitt torgstånd. Insändarspalten fylls och alla står på torghandlarens sida. Så det känns fint att vara lite motvalls. Förutsättning:

Kommunen har bestämt diverse regler om hur ska det se ut med torgstånden, var får man stå, när får man smälla upp sina stånd och vad hyran är. Inget konstigt med det och det kan säkert finnas regler som borde ändras och kostnaden kanske borde diskuteras. Självklara regler i samhälle för det offentliga rummet samtidigt som det ligger i tiden att ibland luckra upp gammalmodiga regler och kanske tom Shared Space är ett tecken i tiden.

Torghandlarn till höger blev glad när han kom på bild  
Men då herr torghandlaren som är en ambitiös och populär person i Västerås tycker att reglerna han skrivit på inte är nåt han behöver följa utan att han kan göra som han vill fick han förstås motstånd och blev tillsagd att följa reglerna, men då tog det fart i Västeråsarna, vi ställer upp mangrant till torghandlarens försvar fast den blå färgen var inte en godkänd färg. Nu kallas politiker och tjänstemän för "betonghäckar", ska den blågula svenska flaggan förbjudas, maktmissbruk, sossegrått etc. etc.

Inte för att det spelar mig nån roll om torgståndet är blått eller vitt, och en gissning är att han får ha kvar sitt blåa tält, men jag tycker att herr torghandlare gjort fel och att han borde rätta sig efter reglerna. Det offentliga rummet tillhör ju alla och jag håller på att alla kan inte göra som dom själva vill, det är OK för mig om det finns en regelbok. Som ses över regelbundet och luckras upp ibland och skärps ibland.

Nästa snackis kommer i kväll.                


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar