söndag 10 maj 2015

Råby Centrum firade 50 år i går


Det har gått några år, ja ett liv har passerat. Man skulle kunna skriva en bok.

Vi var nybyggare där den gången, ja nyblivna bostadsrättsinnehavare om man ska vara noga. Nyproducerat, 14500 i insats och 400 i hyra. Omöjligt att få lägenheterna sålda fick man sänka insatsen först till 7500 och till sist till 4500 innan det blev fullt i alla lägenheterna. Och när vi flyttade därifrån efter knappt tre år fick vi 3000 för lägenheten och var glada för det, många fick inte ett öre.

Det var andra tider, det går inte att jämföra med idag med en helt annan ekonomi i samhället, men lite intressant är det väl. Man skulle alltså kunna skriva en bok.

Centrum är ombyggt förstås sen den tid då det fanns det både post och bank och kontanter där. En annan tid - man skulle kunna skriva en bok.

Har det blivit bättre eller sämre? Till stor del måste jag ju tycka att det blivit bättre för den tiden kommer aldrig att komma tillbaka, och dom som är unga nu unnar jag en lysande framtid.

Men som en vis gammal man kan jag sakna det där som en gång kallades solidaritet, det dyker ju till och med upp i just de här dagarna i diskussionen om hur landsbygden ska bredbandifieras. Med byalag, eldsjälar och många många tusen i egna pengar eller med samhället och skattepengar som när Sverige fick elström och telefon? Vårt ADSL-bredband i stugan duger åt oss så länge vi får ha vår koppartråd kvar, men familjerna som bor permanent i byn kanske vill ha bättre samhällsservice. Ett snabbt bredband är en rättighet i dagens samhälle även på landet, inte bara i stan!


Återkomsten till Råby firade jag med att ta med drygt 100 kamrater från Rock Everybody och bjuda på tidstypisk rockmusik. Från den tiden alltså. Rockmusiken var bättre förr.


Todays music ain't got the same soul - I like that Old Time Rock and Roll!                                      

      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar