tisdag 10 maj 2016

Vackra språk

Det slog mig i förrgår kväll när vi skulle äta kvällsmat att jag har ett favoritspråk.

Pergola eller uteplats?
Ja, hade jag inte förspillt min ungdom i trista datahallar och på ännu tristare möten så hade jag gärna jobbat med språk i någon form. Men det kanske inte alltid är så kul jobb det heller och förresten så har jag haft mycket kul på jobbet så det yrkesvalet jag gjorde är inget att ångra. Den här inledningen var inte så solklar, så den ångrar jag redan. Men tillbaks till det jag tänkte skriva om.

När jag googlar på världens vackraste språk får man många förslag.

Fulfulde från Väst-Afrikatoppar en lista, men hur låter det? Jag passar på det förslaget och många föreslår finska, det är lite otippat men det kan jag inte hålla med om, förlåt mina finska vänner. Norska låter ju så glatt och hurtigt men det kanske bara är vi nordbor som tycker att alla norrmän låter så glada. Japanska, arabiska, grekiska låg bra till på en annan lista jag kollade. Tom svenska var det nån som förslog.

Franska ligger bra till för mig och med franska namn på maträtter hör man ju direkt hur gott det smakar, men helt klart väljer jag italienska. Toscana, Dolce vita, Armani, Verona, Cappriciosa, Marciano. Alla italienska ord är så vackra. Till exempel Pergola.

Av någon anledning heter vår uteplats med kvällssol Pergolan. Den är just nu lite kal innan vildvinet och kaprifolen kommit igång och jag vet att pergola inte är en vanlig uteplats, men vi håller hårt på pergolan. Grille longe de porc eller saucisses et pommes de terre i pergolan smakar bättre än "fläskkarré eller falukorv och potatis på uteplatsen". Blandning av franska och italienska alltså får bli min favorit.

Operan i Verona är alltid fullsatt
Charles Aznavour, Yves Montand, Mireille Mathieu... Som motvikt till alla mina amerikanska favoritsångare är det fint att lyssna till franska stjärnor ibland. Men italienska tänker jag i första hand på opera och jag är inte riktigt hemtam där även om jag sett Aida på Veronas fantastiska utomhusscen.

Kontentan av den här funderingen är alltså att franska och italienska ligger bäst till hos mig.

Buongiorno!          
           
Dag 71 i #blogg100
                   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar