onsdag 31 augusti 2016

Idag kopplas teleledningen ner

Det är inget jag sett fram mot och jag tycker det är riktigt dumt, men idag kopplar Telia ur vår koppartråd i stugan. Det borde dom inte få  göra innan ett lika bra eller bättre alternativ är på plats. Konstigt att inte Gunnar kunde stoppa det här, han lyckades ju få posten att behålla gula brevlådan i Stentorpet när dom tänkte rationalisera bort den härom året.

Framtidens nät
Så här skulle det aldrig har skötts i stan men det är väl inte så noga på landet. Här kan man skrota en väl fungerande lösning och ersätta den med något som inte har samma funktioner och som inte alls känns lika  pålitligt. Men jag kan ju inte göra annat än att gilla läget och hoppas att det kommer att fungera hyfsat i alla fall.

Fram tills idag har vi haft tillgång till fast telefon, TV och internet för drygt 400 kr/månad. Lite dyrt för ett fritidshus kanske, vi betalar ju lika mycket hemma i stan, men vi har tyckt det vara värt priset ändå. Från och med i morgon har vi varken telefon eller riktig TV, bara ett trådlöst internet och nu betalar vi ungefär 350 har jag för mig, vilket lyft! "Framtidens Nät" kallas det.

Sent omsider har jag hittat jag FB-grupp för ett område en halvmil norr om oss där man engagerat sig för fiber, men intresset verkar inte vara så stort och de statliga pengarna är slut. Och vi bor ju inte ens i just det området... Inte så stort hopp om en snar lösning alltså. Men jag gick med i Facebook-gruppen och noterade ett intresse till den nytta det nu må ha.                                      

Jag vet inte hur det fungerade när Sverige fick elektricitet och telefon en gång, men inte kan det väl ha fungerat så här dåligt som när Sverige nu ska få fiber och ett snabbt och säkert internet? Vem ska man skylla på? Telia, marknadskrafterna, kapitalismen, alliansregeringen eller sossarna som ju får skulden för det mesta?

Det är ju bara ett fritidshus vi bor i så vi kan ju inte betala fantasisummor men nu bevakar jag FB-gruppen för Broddbo och hänger på om staten satsar några nya, friska miljarder och om vi i Stentorpet har möjlighet att koppla in oss på kabeln som ju måste grävas ner förbi oss.

Viksberg - Stentorpet - Silvköparen - Sommarhagen - Olof Jons... Det är ju en massa hus, flera hundra, som kunde hjälpa Broddbo att få till en fiber ut i stora vida världen.

Men nu är gravölet för vår kopparledning uppdrucket.          

1 kommentar: