fredag 26 augusti 2016

Skördetider - nu cashar vi in

Det verkar vara ett äppelår i år och för första gången så får vi rejält med äpplen.

Trädet, vårt enda fruktträd,  är regelbundet ansat genom åren. Kanske inte klippt helt perfekt som man ska men någorlunda och det står nog lite fuktigt där det står, men det har stretat på och gett lite frukt varje år, kanske oftast med betoning på "lite".

Astrakan - sommaräpplet som fått namnet från en stad i Ryssland har jag läst och så minns man förstås Astrakan från Wilhelm Moberg. Riktigt goda men en del ruttnar redan på trädet och getingarna älskar Astrakan och äter en hel del, men det räcker åt oss också.

Idag plockade jag upp 10 kilo fallfrukt. 25 kr/kilot i affärn så blev det en förtjänst på 250 kronor. Kvar på trädet sitter uppåt 100 kilo = 2500 inkl. moms. Så kanske man inte kan räkna men jag gör det ändå. Äppelmos eller bara frossa i äpplen några veckor nu? Det är frågan, och redan nu på förmiddan har jag klämt 5-6 äpplen som lägger sig runt magen. De flesta av våra äpplen kommer nog att  hamna där. Så får jag 5:2:a bort mina extrakilon under hösten.

Transparante Blanche
Så ser jag trädet på granntomten, Transparante Blanche, också sommaräpple med 10 gånger så mycket äpplen som på vårat träd. Fru Grannen är allergisk mot äpplen och har stora träd hemma i stan också vad jag förstår men gör mycket äppelmos har jag hört. Gott på gröten!

En gång i tiden hade vi tre äppelträd, sommar, höst och vinteräpplen. Och plommonträd. Smart, då räckte skördetiden ända fram till jul och ännu längre. Nu räcker det ett par veckor till bara.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar