söndag 12 oktober 2014

Övervakad

Det är ett aktuellt ämne nu för tiden, övervakning av våra surfvanor på nätet, övervakning av våra köpvanor i affären, övervakning hur rör vi oss på stan etc. etc.

Jag hör nog till dom där som lite aningslöst inte bryr sig så mycket. Jag inbillar mig att inte tusan blir jag påverkad av reklamen som jag blir överöst med. Jo pyttsan - skulle man hålla på så här om om det inte var lönsamt? Men jag inbillar mig i alla fall att jag är opåverkad..

Här är det en Iphone som är lokaliserad
men med Nokia är det likadant   
Men idag gick jag avsiktligt med på att bli övervakad. Min Nokia och säkert de flesta andra mobiler också har ju en funktion där man kan se var telefonen håller hus, i mitt fall kallas det "Hitta min Nokia". Efter min nu uttjatade vurpa har Margareta blivit lite extra orolig när jag är ute och lubbar även om jag lovat att hålla mig borta från skogsstigar. Och nu idag skulle jag ta en långrunda så jag visade henne den här funktionen, jag la upp en genväg på skrivbordet. Sen kunde hon kolla in lite då och då för att hålla reda på hur långt jag hunnit.

Jag sprang i tre timmar och femton minuter och var rätt sliten på slutet och tänkte ropa "ostsmörgås" när jag kom in över tröskeln, men här kommer det fina: Hon hade förstås redan sett att jag närmade mig, så när jag var framme stod ostsmörgåsarna redan färdigbredda!

Problem? Ja vill man vara lite hemlig, men vad skulle det vara, får jag väl slå av den här funktionen men det är just när jag är ute och springer och plötsligt tar en lite längre tur som det kan vara bra för basstationen att ha koll var man är. Annars är det förstås vid stölder det är extra bra eller om man skulle tappa telefonen. Tyvärr är funktionen inte så exakt att den säger i vilket rum eller i vilken ficka jag lagt den, men det kommer nog snart.

Ett annat problem är förstås om batteriet skulle ta slut så mottagningen plötsligt tystnar, men den dagen den sorgen.

Generellt med övervakning finns det annars både plus och minus, när dom får tag på skurkar blir man glad men hur mycket ska vi offra av privatlivet? Det pågår säkert en massa övervakning vi inte vet om än, en lågoddsare är att det kommer många fler skandaler. Aftonbladet var på tapeten igår.

För egen del är det i alla fall OK om Margareta övervakar mina löprundor om ostsmörgåsarna står färdigbredda när jag kommer hem.            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar