tisdag 9 december 2014

Jag fick en kyss på handen idag!

Det har nog aldrig hänt tidigare så det är värt att filosofera över.

När tiggarna först började dyka upp i Sverige var jag rätt negativ. Ingen behöver väl tigga i Sverige tänkte jag. Och så hörde man en massa historier om skummisar som låg bakom tiggandet. Vad som var sant vet ju inte jag, kanske dom vanliga ryktena som sympatisörer till Sverigedemokrater planterar och sprider.

Nu när tiggare dyker upp överallt är jag fortfarande negativ men på ett annat sätt, tänk att det folk ska behöva leva på det där sättet.

Jag kan inte hjälpa många och jag kan inte känna personligt ansvar för de som sitter där med sina muggar och behjärtansvärda lappar men jag kan inte heller alltid blunda. Tyvärr blir det så att de allra flesta går jag bara förbi, tittar inte ens åt dom och får en konstig känsla. Men rätt många får några kronor i muggarna och framför allt hon som sitter utanför  min mataffär, Coop Forum på Stenby. Där satt en kille förut och nu är det en kvinna och där blir det alltid en tjuga i muggen. Inte för att freda ett dåligt samvete, jag tycker inte man ska ha dåligt samvete för det här eländet ligger på ett annat plan, nej det är ett personligt bidrag till just den här kvinnan och tidigare till killen som satt där. Dom ser trevliga ut, är dom ett par? Jag kan gott ge henne en hundring nästa gång!

Så idag blev hon så lycklig för min tjuga, sa några tack-fraser på svenska och tog min hand och kysste den. Man får dubbla känslor, inte behöver den här frusna kvinnan med dåliga tänder och slitna kläder vara så underdånig mig att hon kysser min hand. Hon skulle ju vara hemma hos sina barn och barnbarn (svårt att avgöra hennes ålder) och förbereda julen, men tills dess hoppas jag hon får ihop lite pengar till sig och sin familj. Och Margareta har sin favorit, en kille utanför Coop I Sala som alltid får lite extra när vi är där.

Nej, jag kan inte känna dåligt samvete men jag känner starkt att dom här människorna har precis samma människovärde som jag. Nuvarande regering var på gång med någon åtgärd för tiggarna, men det blir väl inte av nu. Så jag får passa på att önska Sverigedemokraterna all motgång i det eventuellt kommande extravalet.    

              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar