torsdag 9 mars 2017

Körsång och Rock'n'roll

Knappt nånstans i världen är det så poppis att sjunga i kör som i Sverige. Och alla kan sjunga i kör.

Men blir det kör så blir det lätt kyrkomusik eller Svenska visor. Eller kanske avancerad notläsning så att inte alla kan vara med, och är det en pensionärskör så sjunger man förstås Evert Taube.
It's now or never --- on Blueberry Hill 

Inget fel med det men i Rock Everybody i Västerås sjunger pensionärerna Rock'n'roll, "vår ungdoms musik" som vi säger, musiken från 50-60-70-talet. Det finns en ocean av klassiker att ösa ur: Elvis, The Beatles, The Rolling Stones....

Rocken på senare tid har jag noll koll på. Vad heter hårdrocksbanden? AC/DC, Metallica, Kiss är väl överspelade för länge sen? Och deras låtar passar väl inte för körsång för framtidens pensionärer men det finns ju annat, schlagers och sånt. Mellomusiken av idag har jag svårt att tänka mig som körsång, ja Hasse Andersson förra året skulle kanske funka.

Kören samlas på Växhuset. 
200 när alla är på plats
Men vi har inget problem att hitta låtar, vårt problem är att så många vill vara med och sjunga, vi får inte plats! Häromveckan uppträdde vi en hel timme med ett mestadels nytt program, med solister, stämmor och ett liveband. En kille i kören drog några munspelssolon och kören sjöng 15-16 låtar utantill! Det här är banne mig en bra kör! Och "konceptet" är ju genialt, konstigt att inte fler städer har sina rockkörer med pensionärer. Det hänger på ekonomiskt stöd förstås och framför allt på en bra körledare.

Motion är viktigt, grönsaker, äpplen och köttbullar också. Bastubad och ett gott skratt. Och körsång! Jag kör alltihopa. En helgardering!

Vilken tur att jag hamnade i den här cirkusen! Rock Everybody är en unik kör som är värd uppmärksamhet. Nu har vi kommit fram till Nationalteatern och du som är körintresserad känner igen Bob Dylan  med Ulf Dagebys text. "Bosse" sjöng den alldeles nyligen i Gatans Kör på Svt, nu har Rock Everybody tagit upp den.

Här är några korta takter från vårt allra första försök med Dylan, allra första gången vi provar att sjunga den. Lars Jauring, vår körledare, spelar och än har vi inte fått några stämmor, provar bara rakt av. Men ändå: världspremiär och en aptitretare för läsarna av "Mitt Sjuttital". Självskryt, men jag tycker det låter så bra så jag vågar ta med den här i bloggen. Hur ska det inte låta när vi lärt oss texten och fått träna på låten några gånger! Det får du veta när du kommer på en konsert med oss.

Tills dess: Gilla oss på Facebook! 

Körens allra första kontakt med Bob Dylan:
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar