lördag 4 mars 2017

Ett par aktuella böcker

Jag köpte inte mycket på bokrean i år, köpte bara för 250 kronor. Jag lånar mest eböcker från bibblan numera.

Det enda jag köpte var lite smått och en klassiker. Jag har aldrig läst Gösta Berlings saga kom jag på. Typiskt nåt man borde låna på bibblan, men 79 kronor kunde den väl vara värd. Det är flera klassiker jag borde läsa, det är ofta mitt sommarprojekt i stugan. Gösta Berling har ju alla andra läst, snart jag också. Hoppas den är bra.    

Jan Gullious senaste i hans serie om Det stora århundradet, "Äkta amerikanska jeans" kom ut i höstas och den köpte jag då, men det blev inte av att läsa den förrän alldeles nyligen. Han är född samma år som jag och nu är det 1950-tal, hans och min tid som 10-15-åringar. Det är så mycket som är lika för alla oss som växte upp efter kriget, men om det var han personligen eller om det är allmänt för alla ungdomar som växte upp i Stockholm då vet jag inte, men vi var inte lika försigkomna här i Västerås om jag säger så.

Men Sporten som t.ex. Ungerns vattenpolomatch mot Sovjet 1956, höjdhoppet i EM 1958, Garvis Määttäs kvittering till 4-4 på Leninstadion 1957 det är sånt som förenar alla oss killar födda på 40-talet.


Guillous bok läste jag rätt långsamt för att leva mig in i känslan som grabb, lite annat med Pontus Ljunghills  "Lykttändaren" som jag nu läser. Bra kriminalromaner vill man snabbt veta hur det ska gå, vem var det och varför. Lite sugen att göra som när jag läste Stig Larsson. Då åkte jag till stugan, tände i kaminen och satt och läste hela natten. En pensionärslyx!

JG:s bok om 50-talet kan jag ju själv bedöma hur det var på den tiden, i den andra boken är det Stockholm på 20-talet. Där är jag förvånad att polisarbetet var så metodiskt då, det är lätt att ha fördomar om hur det var för 100 år sen.

Kanske jag köper nåt mer från bokrean, 75 kronor för en bra bok är så billigt, och om Selmas Saga om Gösta B. är värd en kommentar här i spalten så återkommer jag, men som sagt den har ju alla redan läst.

Nu läser jag vidare i Lykttändaren.            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar