söndag 27 mars 2016

Naurrutan

Ett gammalt välkänt palindrom får bli dagens rubrik.

Vi har väl inte alltför dramatisk natur runt stugan i Stentorpet, men vi har i alla fall sjöarna och en massa skog, nog så intressant. Och så har vi Grossmossen en kilometer in i skogen. 

Strax innan mossen bor vår folkilskne tjäder som brukar vara i farten runt påsk, men är påsken för tidig i år? Calle, Nelly och jag gick på en expedition och var beredda på anfall men vi såg inte skymten av honom. Som tur var kanske, speciellt Calle har respekt för honom efter "överfallet" för ett par år sen. Själva överfallet missade jag, men vi fick en film med tjädern en stund senare:      


Här på filmen är tjädern hyfsat lugn, men rätt stor, man har respekt för honom.

Dansen avstannade när vi kom närmre
I går var det i stället lite liv ute på mossen. På båda sidor om vägen som går rakt genom mossen var det tranor, vi räknade till 7-8 stycken. Några var danssugna och hoppade och sjöng, men när vi smög närmre för att få en film på dom så var dansen över, dom märkte säkert att vi kollade in dom. Det var första gången jag såg fler än två tranor där, kanske börjar Hornborgarsjön bli för trång så att det är bättre på Grossmossen?


Det stackars svanen kom inte undan.
Mossen är riktigt vattendränkt så här års med rätt stora pölar, så svanarna stannar också gärna till där en stund på väg norrut och två par har hållit till där några dagar, men nåt tragiskt måste ha hänt. En av svanarna har blivit singel!

Därute på mossen låg resterna av en f.d. svan, men vilket djur kan ta en svan som håller till ute på en mosse? Knappast en räv och inte en varg heller och förresten var det längesen vi såg en varg här hos oss, så vi enades om att det måste ha varit en örn.

Inte snällt alls av örnen och på kvällen flög en ensam svan över stugan och skrek, ropade efter en ny partner kanske. Och det positiva är att vi läste att det bara är en myt att svanar som blir ensamma lever ensamma resten av livet så han/hon var nog ute på friarstråt.

Bävrarna har flyttat och årets första geting har jag sett, men nu är det slut i Naturrutan för den här gången.

Dag 27 i #blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar