fredag 4 mars 2016

Mitt Portugal

Allt sen min första längre utlandsresa en gång just till Portugal har jag haft ett gott öga till det här landet där vi snart avslutar vår månadslånga semester. Men jag har inte vetat just så mycket om landet.
Henrik Sjöfarare drog igång
upptäcktsresandet

Dom hade sin storhetstid på 14-1500-talet med upptäcktsresor, kolonierna som dom la under sig och slavhandeln. Inte så ärofyllt, undrar vad det står i läroböckerna. Numera kommer dom alltid bland dom sista i ESC fast jag ofta röstar på dom. Och så slog dom rackarna ut Sverige på straffar i kvartsfinalen EM 2004. Det var inte fint, och så mycket mer vet jag inte om Portugal

Nu har jag kollat lite mer: 10 milj. invånare, dåligt socialt skyddsnät och dyrt att bo i säger vår reseledare som bott här sen 80-talet. Yngre får hjälpa sina gamla föräldrar när dom börjar bli knackiga, handikappade barn har dåligt stöd, dyrt att skaffa barn, många har inte råd  osv. Bara lite ytligt var jag hört.

Flyktingkrisen märker man inget av här. Hör Portugal till länderna som inte hjälper till? Dom ligger lite vid sidan om.
Och fast det finns 2 moskéer i Alvor och troligen en hel del muslimer har jag inte sett en enda kvinna med sjal här. Tiggare? Jo ett par tandlösa gubbar har suttit med en liten pappmugg mer är det inte.

I högsta grad civiliserat förstås, men lite oorganiserat. På busstationen i Portimão tex ser man inte en enda skylt att det är ändhållplatsen och linjerna till Lissabon och upp i landet startar där lite diskret från en stolpe längs med gatan. Och tidtabellerna är rätt svåra att tyda, men busstiderna håller dom hyfsat, det är positivt. Och när en kille på väg hem från skolan hade tomt på sitt busskort fick han åka med ändå om han lovade att fylla på det när han kom hem. Vi har ju hört historier hemma om små barn som fått kliva av bussen i kylan.        

Ett bra land att bosätta sig temporärt i. De första 10 åren bor man skattefritt här har jag hört och bra många svenska bosätter sig här. Jag har i en hast hittat 4-5 bloggar från svenskar som skriver om sin flytt till Portugal, dom ska jag med stort intresse läsa i lugn och ro när jag kommer hem. Inte för att jag nånsin tror att det blir aktuellt för oss,

PFI, portugisiska för invandrare, är nog för tufft för mig men vädret är rätt lockande.

 #blogg100              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar