tisdag 11 april 2017

Skulle varit kul att kunna fler fåglar

Jag kan nästan inga fåglar. Ja dom enklaste förstås, talgoxe, nötväcka och sånt. Domherre...

Näktergal tror jag jag vet hur den låter nu. Den tränade jag på nu i vintras, men nog är det dåligt att inte kunna åtminstone 25-30 olika arter. Jag har haft flera vänner som varit väldigt duktiga på fåglar och inte begriper jag hur dom ens ser fåglarna bland buskarna än mindre hinner se vilken art det är. Jag har aldrig varit riktigt intresserad, inte förrän nu i Mitt Sjuttital.... Lite väl sent kanske.

Det Stora Fågeläventyret på Svt såg jag inte alls från början, men så råkade jag se ett par tre program och nu förstår jag att där har jag missat nått. Jag ångrar att jag inte lärt mig mer om fåglar!

I kväll går finalen i det programmet som blivit en tittarsuccé. Finalen går i Peru, Armand Krajnc eller Daniel Norberg? Men det blir visst ingen ny omgång nästa år, synd jag kunde behöva lite mer tips om fågelskådning.
Ornitologerna från England, båda lika hängivna fågelskådare

Men man skulle väl startat som ung, det är nog bara så man blir riktigt duktig. Ute med kikaren i tidiga morgnar tillsammans med kompisar så att man lär sig av varandra, men så blev det inte. Men nu har jag alltså tränat på näktergal, sett Fågeläventyret på TV och sett två livs levande ornitologer på Öja, så jag är en bra bit på väg mot en ny specialkunskap.

Öja-ornitologerna berättade om hur fåglar flyttar, hur och varför man ringmärker och mäter storlek och vikt på fåglarna och hur man samverkar internationellt och rapporterar in data i databaser och förstås hur man använder allt data i miljöarbetet. Superintressant. Jag hade gärna varit ornitolog.


På Malta såg vi hur jägare har sina stenkojor och olagligt skjuter småfågel som försöker ta sig över Medelhavet till Afrika. Dumt!

I år ska jag göra ett senkommet försök att lära mig lite mer om fåglarna på Stentorpet och i kväll blir det Fågeläventyret på Svt. Jag tror nog på Daniel, han verkar säker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar