tisdag 4 april 2017

Pengar och banken

Visst är det tokigt att banken inte hanterar pengar. Eller det är för snällt sagt, det är ju skandal.

Enbart sedlar!
Speciellt just nu med nya sedlar och nya mynt när dom gamla blir ogiltiga och måste bytas ut, den servicen ska ju bara finnas på banken,

Min kompis gick till lokaltidningen och klagade över kostnaden att växla in mynt och fick in ett indignerat upprop i tidningen för att banken borde ta ett större ansvar. "Vi har ju våra automater" svarade en bank, andra sa att dom sålde rör att fylla med mynt och nån tog 10% i insättningsavgift men alla tyckte man skulle handla upp mynten i affärn i stället så slapp banken besväret. Men affärerna sätter upp gränser för hur många mynt dom tar emot och signalerar till oss kunder: Kom inte hit!

Idag körde jag lite undersökande journalistik och det gick sådär. För ovanlighetens skull hade jag några sedlar att sätta in på mitt bankkonto och det gick väldigt lätt att mata in dom, men jag råkade hamna vid en automat som inte tog emot mynt. Och fick köa en stund till den andra automaten med mina enkronor, men där var det "skit i förgasarn", en felkod lyste, så den tog inte heller emot mynt idag. Och en annan automat jag hittade hos en annan bank tog också bara emot sedlar.  

Hårdvaluta
Nu var det bara ett halvt kilo enkronor jag tänkte sätta in, 65 kronor, så jag får väl pytsa ut dom i affärn pö om pö i stället, men jag håller med min kompis, det är skandal att det inte banken sköter det här.

Var det nån idé över huvud taget då med nya mynt? Jo men visst, dom gamla var för tunga. I nya mynt gör väl vågen knappt utslag av 65 kronor, det är det fina men i stället får man väl ingen känsla för värdet av mynten när dom knappt väger nånting.

Men det är tur att vi inte har så många tramsmynt som man har i Euro-systemet.
     

2 kommentarer:

  1. Hör av dig om du hittar något bra ställe, har 5 kubikdecimeter mynt som behöver växlas in.

    SvaraRadera
  2. Jodå, jag ska gräva vidare!

    SvaraRadera