torsdag 14 januari 2016

I väntrummet hos tandläkaren

Det var lite tryckt stämning i morse hos tandläkaren. Två gubbar i min ålder satt tysta framför väntrummets TV. Nervösa?

"Skönt att komma in i värmen" försökte jag med när jag slog mig ner. "Är det nåt bra på TV?" 

"Nä" var det korta, klargörande svaret. Den andra killen satt tyst.

Men så tog den tyste killen tag i samtalet. Kommunals ledning ägnar sig åt spritfester och lyxliv och såna skandaler kan man ju lätt surra om. Sen var den tyste igång! Vi pratade om att bo på landet och om snöplogning. Fyra år yngre än jag hade han ändå tonårsbarn så det blev lite om ungdomar också. Han hade skjutsat dottern till skolan och var rejält tidig hos tandläkaren och nu ringde dottern på hans mobil och hade glömt lite grejor hon behövde under dan. Det fick bli en tur till till stan.

periodiska systemet, med nya grundämnen
Det här är bra att kunna för dom som löser korsord
Sen avhandlade vi det "Periodiska systemet".

Jag är en bra lyssnare och ställer bra frågor, men har svårare att få en syl med i samtalet själv och kemi var hans stora intresse. Men jag tenterade en gång i kemi inför stränga censorer hade lite intressant att komma med från den tiden och kom ihåg att så sent som förra veckan blev fyra nya grundämnen godkända. En gång kunde jag hela Periodiska systemet utantill.

Vi var båda lite tidiga och hade gott om tid att prata och mellan varven kom sköterskan Eva ut i korridoren när hon röntgenplåtade den andre killen så det blev lite om herr Röntgen och madame Curie också innan jag fick min behandling. Stämningen var rätt glättad där i väntrummet som min sköterska, Eva-Lena kommenterade.  

Men när jag var klar satt han fortfarande kvar i väntrummet. Bekymrad knappade han på mobilen . "Jag har fått ett oväntat dödsbud som jag måste vidarebefordra"

Så snabbt kan det ändra sig.  

6 kommentarer:

 1. Ett av det bättre inläggen på länge. Det finns en litterär struktur i det hela, påminner om en socialrealistisk novell. Den här ådran borde du spinna vidare på.

  SvaraRadera
 2. Tack för bifallet. Och det var så mycket intressant jag fick stryka för att hålla min standardlängd på inläggen. Idioten som plogade och hamnade i diket, ryssen med periodiska systemet, Eva som dansade hambo i väntsalen, den andre killen som hade problem med handskarna etc etc. Och Niels Bohr... Det får blivit längre inlägg av novelltävling nångång.

  SvaraRadera
 3. Den automatiska rättstavningen är bra men irriterande. "bli ett längre inlägg av novelltyp" blev "blivit längre inlägg av novelltävling" Irriterande!

  SvaraRadera
 4. Det sägs att jag tillhör den ironiska generationen, men jag är ärlig i mitt uttryck; tror novellgenren skulle passa dig. Bara dina erfarenheter från den kommunala (?) bastun skulle räcka för en hel novellsamling. Du borde starta en systerblogg med titeln "Mitt fiktiva ljuva sjuttiotal" med enbart fiktiv text. Fixa tio texter så ordnar jag utgivningen!

  SvaraRadera
 5. Bra Örjan. Vill läsa mer. Tycker det skulle passa dig att skriva kåseri i en tidning. Tänker även på det du skriver på körens blogg.

  SvaraRadera
 6. Bra Örjan. Vill läsa mer. Tycker det skulle passa dig att skriva kåseri i en tidning. Tänker även på det du skriver på körens blogg.

  SvaraRadera