måndag 5 december 2016

Grattis Sven!

5 december var en dag med traditioner för oss förr i tiden. Som 9 december, 2 augusti, 28 februari, 18 maj och några till. Våra föräldrars namnsdagar.

Det var en rätt trevlig tradition när man kunde uppvakta föräldrarna så enkelt, bara titta in på en kopp kaffe. Ibland hade vi väl med oss en liten symbolisk present eller en blomma, men sällan kaffebröd, det hade namnsdagsbarnet alltid sett till att baka själv eller köpa hem. "Presenten blev att vi kom" som vi brukar säga, ett i vår familj bevingat uttryck.

Alla känner väl renen Sven? Grattis!
Även om kalendern är uppdaterad och moderniserad nu med nya namn, tom Örjan har fått ett eget datum, men nog har väl den här traditionen klingat av, eller...?

Men jag är så inkörd på pappa Svens namnsdag 5 december, och det gamla fina namnet fick jag själv som andranamn, men det är inte så ofta jag behöver koka namnsdagskaffe, kanske som tur är. Hur ska man hålla rätt på alla datum när släkten förökar sig?

Finns namnsdagar i andra länder? Vet inte men jag hittade direkt en amerikansk hemsida där man försöker införa den här "europeiska traditionen", sägs det, men i amerikansk stil. Lockar med att folk ska komma över och "överösa dig med gåvor på ditt bästa party någonsin". Där duger inte en kopp kaffe och en bulle. Men det kanske alltså finns namnsdagar även i andra europeiska länder än Sverige.

Casper fick ett Sven-Grattis på Facebook och blev nog lite förvånad och jag låter kaffepannan stå på idag om någon vill hälsa på och komma över och överösa mig med gåvor.

2 kommentarer:

  1. Sorry, missade detta. Trots att även min son har detta fina namn. Bättring!

    SvaraRadera
  2. Jag får bättra mig jag också. Hade inte koll på Ebbe.

    SvaraRadera