tisdag 9 maj 2017

What if

Alla har väl tänkt så nån gång. "Tänk om" jag hade gjort det eller det valet i skolan i stället, "tänk om" jag tagit en annan väg och inte råkat träffa henne, "tänk om" jag inte hade snubblat på den där stenen och slagit sönder nyllet... What if...? Det kan man inte veta.

Anders konstverk. Målat på julafton 1984.    
Idag är det 35 år sen som vi kollade vårt fritidshus för första gången. Solen sken majsommarvarmt och vi slog direkt till innan vi ens gått ur bilen. "Den här stugan ska vi ha!" . What if vi inte hade sett annonsen i tidningen den där dagen kan man fundera?

Meningslösa funderingar egentligen men då hade vi väl bott kvar i villan och rustat och underhållit den i stället. Bott billigt nu med lånen betalda och haft gott om pengar men i stället hade vi ju missat otroligt många träffar med hela gänget. Och långbord i pergolan eller på verandan på somrarna eller annars inne i stugan.

Alla bad i ån eller vid badplatsen i sjön hade inte blivit av och Wild Kids-veckan med barnbarnen hade inte blivit samma sak i stadsmiljö. Alltid när jag tänker på den här "What if"-funderingen tänker jag att det var allt en himla tur att vi åkte dit och kollade just idag för 35 år sen.

Andra "what if's" jag brukar tänka på är yrkesval som tex mitt eget. Tillfälligheter. Rena rama turen och en uppmärksam mamma som såg en annons i tidningen, det hade jag senare aldrig förstånd nog att tacka henne för. Och hade inte göteborgstjejen på Sardinien uppmuntrat mig hade det nog inte blivit nån körsång. Osv i all oändlighet. Nu kan det bli tjatigt om jag drar fler exempel men jag har massor fler exempel i "Tänk om"-stil.

Och tänk om jag valt en annan Trisslott, den som gav 5 miljoner i stället för min vanliga nitlott. Och tänk om vi hade startat det där rockbandet vi pratade om en gång Olle, Lasse och jag med våra donnor i doa-kören. Då hade vi gjort succe som grupp, splittrats efter en tid och avverkat våra solokarriärer och nu kunde vi återförenas i en häftig turné för utsålda hus och leva high life runt om i världen. What if vi hade startat bandet?  

Poängen är att visst kan det vara framgångsrikt att planera och göra strategiska överväganden, kalkylera tänkbara resultat, följa upp, analysera och korrigera etc. etc. men som livsfilosofi är det där kamerala rätt trist. Ta chansen!

Det ostartade rockbandet grämer mig mest men ÖLO kanske inte var så slagkraftigt namn på ett rockband. Det föll på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar