söndag 14 maj 2017

Jag tar ansvar för Sveriges natur!

Jag slog mig lite malligt för bröstet igår i ett inlägg om nedskräpning. Fysisk nedskräpning med glas och burkar och sånt, där är det ju enkelt att sköta sig, men hur är det med CO2-utsläppen. Jag orsakar säkert för stora CO2-utsläpp men ändå hyfsat låga hoppas jag, men jag vet inte riktigt.

I en dramatisk serie i Svt för några månader sen såg man effekten på andra sidan jorden av alltför stora utsläpp här i vår del av världen. Andra får lida av hur vi lever.  

I partiledardebatten i kväll tar man inte ens upp miljön, det är ingen het fråga längre och Miljöpartiet har allt sämre siffror. Miljön och MP på väg ut ur politiken?

En insats för biologiska  mångfalden i Sveriges natur
Transporter? Vi har bensinbil, men en liten en med låga utsläpp, och vi kör inte mycket i onödan, men jag hade gärna haft en elbil. Men i Sverige går elbilar i stort sett bara som tjänstebilar, 80%. Men en riktad skatteväxling för pensionärer hade kunnat hjälpt oss att få råd med elbil. Långresor på flyg gör vi inte så ofta och vi köper väl inte alltför mycket onödigt, sliter gärna ett år till på kläderna och jag återanvänder tom ett och annat blogginlägg, men ändå kan vi säkert minska CO2-utsläppen. Men hur beräknar man sin påverkan och vad är en acceptabel siffra? Man borde ha en siffra att hålla sig till.

Maten är en stor bov. Inte helt enkelt att alltid välja rätt, men mindre kött och mer grönt och närproducerat är ju bra. Men det räcker inte heller. Jag hörde häromdan om öppna landskapen. Biologiska mångfalden i naturen hotas när kossorna blir färre, arter försvinner ur vår natur och landskapen växer igen!

Det kan jag inte tillåta! Jag tar ansvar för HELA Sveriges natur! Så jag lägger med gott samvete en köttbit på grillen för att bevara den biologiska mångfalden.  

Men är mångfalden så himla viktig då? Och kossorna går ju och fiser och förstör sägs det. Tja, nu har jag läst några artiklar i ämnet från Naturvårdsverket och känner att jag i alla fall inte är helt fel ute, Men lite konstigt att inte miljön kommer upp i debatten i kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar