torsdag 20 oktober 2016

Slutdebatterat i USA

Vilken tur! Jag råkade vakna till i fyrataget i natt så jag hann upp till slutet på tredje och sista debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Intressant.

Jag hann höra Trump komma med några uppmärksammade påståenden om att valet är riggat för att garantera Clinton segern. Kriget i Mosul mot ISIS som just de här dagarna är som intensivast, det är Clintons fel att ISIS tog Mosul för två år sen. Kriget i Syrien, det är Clintons fel och bara Trump kan ordna fred i Syrien och make America great again.

Vem blir det?
Det är ett ovanligt ociviliserat språk i den här debatten från Trump som tex drog till med "nasty woman!", men det kan ju låta bra det han säger om man inte är så noga med att försöka tro att det är sant. Precis som dom som tror på Sverigedemokraterna. "Millions of millions...", "many people say...." och sånt svepande. Ingen direkt debatt egentligen med kontroll av siffror dom slänger sig med, men ändå lite lugnare än våra debatter.

Två minuter för att lägga ut texten sen var det den andras tur. Ja moderatorn fick förstås avbryta ordflödet ibland för att hålla tiden någorlunda.

Partiledardebatten hos oss för ett par veckor sen kändes mycket rörigare med åtta deltagare som pratade i mun på varandra. Och förlåt en yngling, nog var det de tre kvinnliga partiledarna som var svårast att styra, dom som avbröt och hackade mest. Eller var det bara jag som tyckte det? Debattledarna borde styra upp våra debatter lite bättre om det ska vara nån idé att kolla våra TV-debatter.                

Trump är 70 Clinton 69 och det är otroligt hur dom kan prata och prata och prata. Jag tänker på mig själv som rätt ofta med ålderns rätt tappar namn och siffror, och tråden också för den delen, men prata kan dom här kandidaterna. Men om man inte behöver hålla sig till sanningen är det väl enklare. Och Trump som öppet ljuger gör ju det utan att så mycket som blinka, det kan man nästan bli lite imponerad över. Och skraj.

Själv blir man ju avslöjad direkt om man behöver dra till med en vit lögn nå gång, men nu har jag i alla fall för första gången sett en presidentvalsdebatt i direktsändning, det är helt sant. Och Hillary Clinton vinner, det är nog också sant.

1 kommentar:

  1. Håller med dig fullständigt angående partiledardebatten och programledarna skulle ha sagt till dem. Det hör till hyfs och fason att partiledarna ska få prata "till punkt" ostört!

    SvaraRadera