lördag 8 oktober 2016

På kulturvandring i Västerås

Det växer upp nya områden i Västerås i en takt vi inte hinner med att botanisera i. Men i går tog vi en kulturvandring på Öster Mälarstrand med ett inplanerat lunchstopp. Det var ett tag sen vi var där.

Fantastiska män  kan angöra en brygga nedanför Färnlöfs plats 
Det är inte längre dit än att vi kunde ha gått dit eller åtminstone cyklat, men det blev bilen. Bryggans Bar & Café fick höga poäng i Vlt:s lunchtester häromdan, men det var fullsatt där när vi kom dit. Ja, det var väl lite onödigt att komma dit just kl 12.00. En halvtimme före eller framåt ett hade varit bättre så vi åt på det lite större Öster Mälarstrands Krog en bit bort i stället. Biff Rydberg. Riktigt gott!

Men kulturen då? Ja, mat är ju också kultur och en sån klassisk maträtt är i högsta grad kultur. Uppkallad efter en grosshandlare född 1780 i Lidköping och Hotell Rydberg i Stockholm. Kultur!

Bryggans Café ligger vid Lasse Färnlöfs Plats som invigdes för någon vecka sen. Lasse Färnlöf bodde granne med oss och var med i syster Gittans gäng innan han blev en av Sveriges största trumpetare och gick bort alldeles för tidigt. Fint att han fått en så fin plats uppkallad efter sig.

Strax intill ligger Poesiparken med fantasifyllda lekanordningar och skyltar med små dikter i Tranströmmers anda. Kulturellt i kubik!


På vår lilla tur hit mötte vi tre stycken gamla bekanta som vi fick en pratstund med och husen ligger visserligen tätt här, men jag förstår att det är populärt att flytta hit med Mälaren så nära och det är långt ifrån färdigbyggt, nästa så man blir lite sugen. Och lyssna gärna på Lasse Färnlöfs vackra melodi från filmen med samma namn. Kultur!          


 
      
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar