fredag 28 oktober 2016

Nya traditioner som Halloween

Halloween har på några år blivit lite av den viktigaste helgen på året med nya traditioner, det är lite märkligt.

Här har barnen fått göra egna forskningar om Halloween 
Alla Helgons Dag har funnits sen medeltiden står det i Wikipedia, och den fick också plötsligt nya inslag och nya traditioner för en del år sen när man skulle tända ljus på gravarna. för sina anhöriga. Den traditionen har vi anammat och tänder förstås ljus och gör fint på våra föräldrars gravar, men det där med barnens Halloween och Trick and Treat är jag mer neutral till. Absolut inte motståndare, neutral.

Det är klart att det kommer in nya vanor allt eftersom åren går, vi reser och ser hur man gör i andra länder och folk från andra länder kommer hit med sina traditioner och det som passar oss tar vi till oss, och vi har länge haft väldigt lätt att ta till oss det som kommer från Amerika.      

Och den amerikanska varianten av Halloween verkar ju vara kul för barnen. Det verkar som dom planerar i veckor vad dom ska klä ut sig till och hur dom ska fira och skolan jobbar också med Halloween. Barnens stora högtid med häxor och skelett men om man nu ska göra som amerikanerna, kanske man skulle fira 31 oktober som dom gör och bara "bus-o-godisa" just den dagen eller... Ja, nu vet ju inte jag riktigt hur vårt firande i Sverige egentligen har blivit. Helgen före och/eller efter 31:a? Eller lite när som helst under höstlovet?

Förra året läste jag om några barn som tog lite för allvarligt på det där med "Bus" när dom inte fick godis, men i USA sägs det att bara dom med en pumpa på trappen är med i leken och riskerar repressalier om det blir för lite godis, men för säkerhets skull har jag lite äpplen framme om nåt spöke skulle ringa på i helgen. "Frukt är godis" sa ju en reklamkampanj för en tid sen.

Sensmoral: Traditioner ändras och Alla Helgons Dag är kompletterad med amerikanska inslag som barnen tycker är kul, inget mer med det, men det intressanta är hur fort det går med nya traditioner. Jag följer och kommer att kommentera alla nya, kommande traditioner här i Mitt Sjuttital som inte ens är påtänkta än.
                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar