fredag 6 mars 2015

Hoppet står till Syd-Amerika

Jag har alltid varit öppen med mitt missbruk och nu tar jag nya tag för att komma tillrätta med det. Frida, Alice, Katja och Ingrid Marie, lika lockande allihopa. Om det hänger ihop med kvinnonamnen låter jag vara osagt, men min senaste kärlek sedan några år Rubinola låter väl också lite kvinnligt, eller är det kanske Rubin-Ola. Hur som helst är Rubinola från Tjeckien extra C-vitaminrik, extra läcker och extra lockande.

Jag har försökt dämpa mig tidigare, och det har gått en tid sen jag med egna fruktträd på Bäckby för snart tjugo år syndade gränslöst med Signe T framför allt, en riktig goding! Men jag borde dra ner lite. 

Så i går i affär'n bestämde jag mig igen för att skärpa mig. Nog blir det ett kilo om dan, ibland ett och ett halvt eller mer. Det håller inte.

Kalorierna är nog inte det värsta, men det där ständiga ätandet är inte så lyckat för tänderna har jag förstått. Och så rent krasst så kostar det en hel del. Ett kilo är 25 kronor eller uppåt 30-35 när jag väljer ekologiskt. Ja, polska kan man få för 12 kronor, det kör jag med i slutet av månaden när suget sätter in, annars vill jag helst ha svenskt eller ekologiskt. Säg ett snittpris på 30 kronor om dan är alltså runt 900 kronor i månaden! Det hade jag inte tänkt på. 10.800 på ett år bara för äpplen. Apelsiner och annan frukt oräknat.

Nästan så det vore bättre att börja röka om man nu ska ha ett missbruk, men det är inte så bra det heller, jag sätter mitt hopp till Argentinska Royal Gala nu när det börjar bli sämre tillgång på svenska äpplen i affären. Importerade äpplen är visserligen ofta billiga så att jag skulle kunna lätta lite på handbromsen utan att påverka överskottsmålet, men det fina är att dom inte smakar just nånting så det blir en naturlig avtrappning! 

Att Alf Svensson är missbrukare är ju känt, det är nog vanligt där i Gränna med nära till äppelträden. Ännu längre har Björn Ranelid gått som också har trillat dit som missbrukare, han har tom egna äppelodlingar där nere i Kivik. Respekt!

1 kommentar:

  1. Måste komma med ett förtydligande. Rubinola har visserligen sina anor i Tjeckien men är sedan några år inflyttad till Skåne och är numera lika svensk som vilken annan av sina kamrater som helst där i äppelriket Kivik.

    SvaraRadera