fredag 17 juni 2016

Ett år i Afrika med hela familjen

"Världen är så stor så stor, Lasse Lasse liten, större än du nånsin tror, Lasse Lasse liten" 

Olle och mamma Elisabeth
Så där sjöng man när jag var liten, men det var då det, världen blir allt mindre. Men teleportering har man inte sett än, det finns fortfarande bara i Kalle Anka och Sci Fi, men med flyg tar det inte många timmar till Afrika och Kenya som gårdagens föredrag på Svartådalens Café i Västerfärnebo handlade om.

Många som har rätta möjligheterna gör lite så här nuförtiden och det här var ett intressant äventyr som jag gärna skulle varit med om. Familjen med fyra barn i 10-15 årsåldern och två föräldrar, båda lärare, flyttade från lilla Västerbykil till Nairobi för att jobba ett år på Svenska skolan. Nu var dom hemma och hade mycket att berätta.

Mycket positivt, mycket om naturen, djuren, hur människor bor och lever. Om hur familjen själva bott det här året och också om avigsidor och faror i en storstad som Nairobi med både välmående områden och slum med följder det kan få. Och korruption där man ibland är rädd för polisen som kan kräva betalt för påstådda trafikbrott och kan ta lagen i egna händer. Men övervägande positivt hade det varit även om yngsta grabben inte kunde gå själv till fotbollsplanen nån kilometer bort, han fick allt ha någon med sig. Och köra bil hade inte mamma Elisabeth vågat än, det fick pappa Johnny göra.

Olle där i mörkret visar bilder
Äldsta grabben, Olle 16 år, berättade och visade bilder och mamma och pappa flikade bara in där det behövdes. Ungdomar är så säkra nu för tiden. Olle berättade om campingturer där vilda djur hade rört sig i närheten av tälten på nätterna och vi fick höra om lärare på skolan som dött av malaria, om utflykter, om inhemska skolorna i heta plåtskjul där man saknade läroböcker, det var så mycket vi fick höra om familjen Smeds år i Kenya. Nationalparker, giraffer och lejon.

Det ska bli ett år till berättade man, det fungerade så bra där i Kenya så hela familjen åker tillbaka till Nairobi efter Sverigesemestern. Imponerande!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar