måndag 2 november 2020

Presidentvalet i USA

Politiken i Mitt Sjuttital brukar jag inte skriva så mycket om även om det finns hur mycket angeläget som helst att tycka till om. Kriget i Jemen, diktatorn i Belarus, Jeltsin, Kina och Hong-Kong etc. Och inrikespolitiken hos oss förstås med högerkonservativa gänget, M-KD-SD som oroar.

Utrikes är presidentvalet i USA extra intressant i år och jag tror aldrig jag hoppats så mycket där att just min kandidat ska vinna. Amerikanerna får väl annars förstås sköta sitt och välja den vinnare dom helst vill ha men för dokumentationens skull i Mitt Sjuttital vill jag skriva några rader dagen innan det här märkliga valet.  

Konstigt är det att så många miljoner, hälften av alla amerikaner, hejar på en kvinnofientlig mobbare, narcissist som splittrar landet och kommer undan med vilka okvädningsord som helst om motståndare och journalister och till och med hånar handikappade. Rena lögner bara får passera. Svårt för en normalbegåvad svensk pensionär att förstå hur amerikanska samhällsdebatten fungerar, hur amerikaner tänker. Omöjligt att sätta in i ett svenskt sammanhang.   

I bara TVÅ debatter har Trump och Biden mötts, resten är bara kampanjmöten inför sina egna och hysterisk TV-reklam. Hur informativ är TV-reklamen om ideologier och framtiden? Verkar mer vara smuts och påhopp. Lokala möten och valarbetare kanske sköter informationen? Tja - lite skumt känns det hur amerikaner går till val.

Hur går det då? Det mesta pekar på att Demokraterna och Biden som ligger bäst till också vinner och att det sen blir protester och obstruktioner från Republikanerna och Trump som kommer att hävda valfusk och kanske vägra godkänna valresultatet. Sägs det.  

Jag sticker ut hakan och satsar en tia på det resultatet. På onsdag morgon vet vi!           

  

1 kommentar:

  1. Resultatet är fortfarande oklart, det kommer att stå i historieböckerna, men redan ser jag att jag hade rätt i min analys, dollar o ekonomin är det viktigaste för amerikanerna.

    SvaraRadera