onsdag 9 december 2015

Måttlig räcker det?

Termometern visar 9,5 grader idag, 9 december. Blir det nån vinter i år?

Hela Jakutsk hotas. Husen vickar omkull!
Jag har kört med dubbdäck ända sen 22 oktober och det har väl inte varit riktigt halt en enda gång sen dess. I Paris pågår klimatmötet nästan lite i det tysta men dom ska väl snart vara klara med sina förhandlingar. Dom har säkert jobbat bra dom här veckorna, hoppas det blir bra beslut. Men klimatet verkar inte vara så intressant i konkurrens med terrorister och flyktingar. Lite förståeligt, vi människor kan inte ha fokus på alla problem samtidigt.

Den här decembervärmen just i år är väl inte bara klimatförändringens fel, men trenderna går ju åt samma håll. Permafrosten i Sibirien släpper år från år, släpper ut metangas och husen börjar vicka omkull såg jag på TV igår, folk var förtvivlade. Tuvalu är i farozonen och i Kina var det rekorddålig luft såg jag också igår.

Kan dom komma fram till nåt bra?
Jag är väl själv miljöbov, som de flesta andra i den rika världen, men försöker ändå göra en del bra saker. Källsorterar och lever rätt måttligt tror jag, överkonsumerar inte grejer. Rätt måttlig med teknikprylar också fast det är ett stort intresse, jag handlar inte kläder varje vecka precis och jag reser måttligt, det brukar högst bli en flygresa om året sisådär så här ligger jag på miljöplus tycker jag själv.

Maten då? Jag äter gärna grönt och har dragit ner på kött, men är inte övertygad om det där med vegetarian än. Det kan väl inte vara bra för världen om vi inte har kvar kor och grisar längre? Ska älgarna bara ligga och självdö i skogen? Att djur inte behandlas bra ska det vara höga straff på, men nog ser jag fram mot både julskinka, ekologisk och svensk, sill och en Jansson till jul.

Bilen? Det blev ingen miljöbil när vi bytte, det blev bensin men jag skäms inte där heller! En liten bil har kostat mycket mindre energi under tillverkningen och bensinförbrukningen är måttlig, mycket mindre än vår förra, det får vara bra så. Och så är koldioxidutsläppet väldigt lågt i jämförelse med många andra bilar om nu inte Citroën fuskat med mätningen som VW gjort, men det kan jag inte tänka mig. Som lök på laxen kör vi rätt måttligt också numera. Hade vi inte stugan i Sala så skulle vi inte behöva bil alls, bilpool skulle räcka.

Summa summarum: Det är spännande med klimatförändringen, jag hoppas det blir bra beslut i Paris för mina barnbarn i första hand. Men räcker det att leva måttligt det är frågan?                                                            

2 kommentarer:

  1. Jag vill ju inte vara petig men klimatmötet pågår i Paris och inte i Köpenhamn. Men det kanske pågår nåt i Köpenhamn också, vad vet jag?

    SvaraRadera
  2. Det pågår säkert en hel del i Köpenhamn men just det jag tänkte på här är allt i Paris. Tacksam för kommentaren!

    SvaraRadera