tisdag 22 december 2015

Julkalendern fortsätter att uppröra både gammal och ung


Vi hade en uppfriskande diskussion om Julkalendern häromdagen där Ellen var på bettet. Hon var inne på det där med att det inte är några tomtar i årets kalender. Ingen snö och ingen handling som går mot en spännande upplösning på Julafton.

Renässans för hjälm i bilen?   
Det är uppfriskande att höra ungdomar diskutera, inga kompromisser där! Och här var hon lite på det där temat att "det var bättre förr". Vad är det för fel på traditioner? tyckte hon.

Men sen såg vi ett avsnitt tillsammans och alla skrattade vi gott åt karikatyrerna från gamla tider, jag speciellt åt den pepitarutiga bilhjälmen man hade på 60-talet. Jo vi hade precis såna, Margareta och jag, då på bilsemestern till Holland. Mer eller mindre papphjälmar! Man skrattade gott åt oss där vi tuffade fram på Autobahn i vår lilla Anglia! Typiskt svenskt kanske, och vi var så präktiga på den tiden.Dagen innan var man i 50-talet och det upprörde känslorna för några av mina Facebookvänner som var unga på den tiden. Jag i 10-15-årsåldern, mina vänner kanske något äldre, men det som upprörde känslorna var att mamma o pappa i det avsnittet slängde soporna i sjön och använde engångsbestick. "Så gjorde vi verkligen inte" gick kommentarerna på Fejan men ska man på 10-12 minuter fånga ett decennium blir det förstås tillspetsat, kryddat och överdrivet. Sen var det kul att någon hittade en Pripps-annons om de nya burkarna som man inte behövde släpa med hem från segelturen! "Ett tips: Gör ett hål i botten på den tomma burken så sjunker den fortare" står det! Så nog skräpade vi ner en del, vi trodde att naturen skulle ta hand om allt!

Några maträtter från 50-60-talet kör vi fortfarande med som "Falukorv i ugn", en av mina favoriter och idag är det räkfrossa och det har jag inte heller nåt emot.

Kläder, attityder, maträtter. Karikatyrer och ingen dokumentär precis, men det har varit kul. Och Ellen - tomten kanske kommer i sista avsnittet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar