lördag 15 augusti 2015

Snabba reflexer och omdömesgill körstil

Vi hade precis lämnat 70-sträckan och närmade oss Sala i skymningen och var rätt trötta.

Med perfekta reflexer och bra bromsar gick det bra!
Fortfarande lite kurviga vägar så jag hade som tur var nog bara ökat till 75 km/tim när älgen dök upp 25 m framför oss. Eller inte "som tur var", med omdömesgill körstil trycker man inte ner gaspedalen på stört bara för att man får öka farten. Så jag var bra förberedd på älgen som dök upp 20-25 meter framför bilen.

Lite väl stora för att utmana
Margareta såg den samtidigt som jag och ropade till, "pang på bromsen och sikta på bakbenen" hann jag tänka och fick stopp på bilen så att älgen hann "älga" över vägen som vi säger här i Västmanland. En fullvuxen älg utan horn, alltså en ko. Men oj, det kom en till som skulle över vägen, också det en fullvuxen älgko, eller om det var stora kalvar båda två, det kan jag inte bedöma, men då stod jag redan still.

Två var dom, och stora var dom och jag hann bromsa, det är de viktigaste. Jag hittade just en formel där man räknar ut reaktionstid och bromssträcka och kanske älgen var något längre bort eller kanske jag körde under 70, men hur som helst så klarade både vi och älgarna oss, det var skönt. Mellan 45-54 har man bäst reaktionstid står det, men äldre har sin erfarenhet som kompenserar. Så som sjuttitalist har jag möjligen nån bråkdel sämre reflex men med en ocean av erfarenhet så klarar man sig rätt långt.    

Det här är tredje gången (minst) som jag haft en älg framför nosen, alla gånger här i Salatrakten som är väldigt älgtätt. Och vilken tur att det inte blev en smäll, det är så onödigt med en krasch.          

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar