lördag 1 augusti 2015

Bastun på Stentorpet

En fundering till om att bada bastu i allmänhet och vår nya, egna bastu i synnerhet. Bastun blev ett sånt lyft för oss, så jag drar den ett varv till, men sen är väl det ämnet uttömt på ett tag.

Shingel, snyggt och ganska
lätt att lägga 
Bastubadande i allmänhet först: Varför det är så populärt i nordiska länderna finns det säkert många teorier om men kanske det räcker med det att det är ett oslagbart sätt att hålla sig lite extra ren. Det finns inget bättre. Förlänger visst livet också läser jag. Men jag undrar hur många egna bastur som folk har hemma i villorna som står oanvända, jag känner själv några som bara har den till förråd. Dumt.

Natan hjälper Anders att spika
Vår egna bastu sen: Levererad 22/7, invigd 23/7 med marschmusik och bandklippning (Örjan) och premiärbad, ett trädäck utanför blev klart 25/7 (Andreas) och till den 1/8 var allt jobb klart med ett snyggt shingeltak (lagt av Anders) och målad med Nitor Wood Protection (Margareta). Så det får väl bli det korrekta datumet för vår bastu, första augusti 2015. Nu är installationen slutförd och allt är klart för ett långt liv hos oss i stugan på Stentorpet. Och på en och en halv vecka har vi redan värmt upp bastun sex gånger, den är rejält inkörd nu!

Det ser kanske lite dumt ut att jag själv bara klippte bandet och sen fick alla andra jobba, men det var inte riktigt så. Jag har i alla fall agerat handräckning och bollplank och tom målat lite.  

Alla i klanen gillar att basta, både stora och små. Vi har pratat hur länge som helst om en bastu på Stentorpet, men jag trodde nog aldrig att det skulle ske, jag har allt varit lite rädd för både kostnaden och jobbet. Men så blev det av och alla i klanen är lite bastufreaks så det är absolut ingen risk att den här bastun kommer att samla damm och sluta sina dagar som ett extra förråd. Den risken är inte ens minimal, det kommer aldrig att ske!

Då är risken större att vedförrådet kommer att ta stryk i en rasande fart. En säck ved från alla besökare, kan det vara en bra idé? Eller så tar vi ner ett par alar om året, då klarar vi oss bra länge, för basta ska vi göra. Men veden räcker länge än och nu är det sluttjatat om bastu på ett tag här i sjuttitalet.        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar