söndag 15 oktober 2017

Upsala Simsällskap

Efter några dar i Uppsala med bl.a. några turer till Fyrishov måste det bli en fundering.

Det är imponerande med alla föreningar i Sverige med ideellt arbetande funktionärer som gör så mycket för ungdomar. Det finns 1000-tals bra föreningar, den ena bättre än den andra, men i helgen var jag alltså hos Upsala Simsällskap, världens äldsta simförening sägs det. Från 1796 står det på deras T-shirt.

Grattis Nelly till första tävlingen
Först var jag på en träning med 8-9-åringar. Med ledare i 15-16-årsåldern (!) som hanterade 20-30 adepter där alla barnen visade respekt och bjöd till under hela träningen. Inte tillstymmelse till tjafs. "På edra platser"  sa Alva innan startsignalen. Inga tjuvstarter och tidtagning med 100-delar av en sekund.

Imponerande. Dels hur barnen, simmarna, tog information och instruktionerna och var skärpta hela timmen simträningen höll på. Uppvärmning, träning längd efter längd och avrundning efteråt. Men ska man bli duktig så måste man ju ha kul också, och det hade alla barnen helt klart på den här träningen och inga föräldrar la sig i. Det räckte med ledare i 15-årsåldern!

Sen idag var jag på en klubbtävling, Nellys första i US. Imponerande det också. Så många barn, så många klasser. Pojkar, flickor, 25 meter, 50, 100, bröstsim, rygg, frisim etc. Samling redan kl 8 och Nelly var inte klar förrän efter 12 då vi kunde åka hem och då återstod ändå många klasser. Vilket arrangemang för en "enkel" klubbtävling.

Vattnet kokar av ungdomar
Och strikta regler. Om man gjorde nåt fel vid starten eller vid målgången blev man diskad och det hände då och då, men så är reglerna. Redan från yngsta åldern kör man med OS-regler!

Jag blev imponerad över US och räknar med att VSS hemma i Västerås är lika duktiga dom också och förresten det är nog andra idrottsklubbar och föreningar också. Liksom i sångkörer, dansklubbar, scouter, orkestrar mm mm som håller igång på ungdomarna där tyvärr alltför många med svaga föräldrar inte kommer med. Det är en utmaning att få med dom ungdomarna!

Det var dagens fundering här i Mitt Sjuttital.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar