onsdag 5 augusti 2020

Dag 142 - Ekonomin och Corona

Detta har hänt: Världen stannade i mars, tomt i affärer, tomt på restauranger, tomt på bion och i konsertsalen. Över en natt! Och vi karantänade oss i sommarstugan.

Arbetslöshet och förlorade jobb, branscher i kris, personliga katastrofer och livsverk som går upp i rök och pandemin bara sprider sig i en del länder med nya obehagliga rekord. Och här sitter vi i stugan där solen skiner idag.

Som så många gånger förr är man tacksam att man råkat bo i Sverige där pensionen troget kommer på kontot den 19:e varje månad. Och fast Sveriges BNP rasar, 8,6 procent senaste kvartalet är historiskt ras, så är raset ännu större i de flesta andra länder. Snittet för EU är 15 procent. Men vad kommer att hända med pensionen på sikt. Och vad kommer att hända med äldrevården? Och ungdomarna som ska ut i arbetslivet? 

Men riktigt, riktigt kortsiktigt har Coronan och karantänen i stugan gett vår egen ekonomi ett lyft nu när vi inte springer i affärer längre. Inga nya kläder, inga småprylar på Clas Ohlson eller elektronik på NetOnNet och bensinkostnaden är också lägre. 

Matkontot på Coop är lite högre än förr nu när vi knappt inte äter ute nånting längre och äter mer hemma, det är enda utgiftsposten som har ökat. Men jag räknar med att lite smygande i höst så kommer nog pengarna att börja rulla igen och det kanske behövs för att visa lite solidaritet med Sverige och den minskande BNP:n. 

Och lite har jag försökt just idag: några småköp på Biltema och Bauhaus, igår några hundra på Jem & Fix och hos Silverstadens Rör  handlade jag för över 2000 så kanske BNP fick ett lyft den här veckan.


Veden gick på 1300 så nog försöker jag handla, och jämfört med så många i världen inte minst nu under pandemin så drabbar det ju ingen fattig. 

Blir nog bastu ikväll.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar