fredag 3 maj 2019

Krusbärsbuske med historia


Tivoliparken

Vi beundrade en krusbärbuske i Bergshamra häromdan. En buske med en intressant historia men vilken sort?  Busken har förstås inte hunnit ge några bär än så här i början av maj, men kommer bären att bli goda när dom väl kommer? Fritt att plocka för Bergshamrabor hoppas jag och det fanns många  andra växter också där i det som är kvar av  Cadiers odlingar i Tivoliparken vid Brunnsviken men krusbärsbusken var extra intressant. Skulle man våga ta ett skott? Men parken är en del av Kungliga Nationalstadsparken och har kanske speciella regler så jag höll fingrarna i styr.

Här växer krusbär!
Lite historisk mark där vi fick lära oss lite om Cadier som grundade Grand Hotel och hade sina odlingar där för sina hotell. Äppelträd med äpplen som visst är oätliga numera och  alltså även krusbär och säkert en massa annat också. De gamla växthusen är förfallna och hela parken kan nog vara i behov av upprustning, eller så är det kanske bra att det får vara lite vildvuxet, ugglorna trivs bra där. Fint att nåt får vara som det är.

Tivoliparken har sin historia ända från 1700-talet och även upplevt dramatik under andra världskriget. Fina joggingspår och en brygga där man kan bada  med Hagaparken på andra sidan viken. Riktigt fint bara ett par minuters promenad från T-banan och Bergshamra Centrum.

Hoppas bara att det aldrig byggs lyxhus där i  25-milj.klassen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar