måndag 31 juli 2017

Opera på Skäret

Madama Butterfly, Operan på Skäret 
Opera på Skäret i Kopparberg är ett
Virkesförråd som numera är ett
Operahus med fin akustik
Där sjungs det och spelas vacker musik

Madame Butterfly, Giacomo Puccini
Hela ensemblen sjöng bra och var fin  i
Op'ran vi såg där på Skäret i kväll
Fem plus med råge, exceptionell!

Jag har inte sett så många operaföreställningar och är en riktig operanovis så det här är inget expertutlåtande, ingen recension, bara några reflexioner efter att ha varit på premiären av årets Opera på Skäret i söndags. Men jag var så i gasen efter föreställningen så jag kunde inte låta bli att rimma lite i bilen på väg ner till Hults Säteri där vi övernattade och åt middag på söndagskvällen. Och här är alltså några rader om någon vill veta lite mer om Opera på Skäret:
Vackert. Brandbilen i bakgrunden svarar för säkerheten. 

Skäret ligger ett par km utanför Kopparberg i ett gammalt virkesmagasin där man spelar opera varje sommar. Alldeles vid kanten av sjön Ljusnaren blir det en väldigt unik miljö för ett operahus en sommarkväll. Att det dessutom går direkttåg från Stockholm med en egen station är ju också helt unikt. "Opera fisförnämt?" Nej, knappast i en sån här miljö.

 Operaintroduktionen
"Man hör ju inte vad dom sjunger" sägs det. Vi började med "Operaintroduktionen" där man berättade om Skäret, om bakgrunden till Madama Butterfly och om handlingen i föreställningen. Bra idé att börja med introduktionen och extra bra för oss som noviser. Och sen under föreställningen var all sång textad så inte var det några problem att hänga med i handlingen. Och man sjöng på italienska så man har nytta av textningen!

"Dom bara skriker ju" hör man också ibland. Sånt är ju så dumt sagt så det borde man inte ens bemöta, men ändå: Där i virkesförrådet på Skäret blir ljudet så mjukt och fint så du som ev. tycker så dumt borde se en föreställning på Skäret så kommer du ändra dig! Garanterat.

Själva storyn var ett kärleksdrama från början av 1900-talet med kulturkrockar, Japan o USA, men där finns det ju ständigt aktuella paralleller i nutid. Med tragiskt slut förstås, men det är det väl i alla operor. Till Operan på Skäret kommer bara toppartister, både svenska och utländska, och om nu t.ex. Wagner kan vara tungt och kräva att man är både uthållig och påläst (tror jag) så är Madama Butterfly absolut en opera som även en novis kan tycka om.

Musik o sång i toppklass av alla och en imponerande insats även av lille Dolore, en absolut favorit i föreställningen, han som sitter på armen på Pinkerton på bilden till vänster. Han var ju så liten att han kunde sätta sig på tvären inför en så stor publik men han gjorde allt rätt. Sjöng inget men hör till handlingen och var jätteduktig.

Här var det grönt ljus att plåta!
Ingen fotografering under föreställningen men efteråt kom alla ut ur operahuset/virkesmagasinet så man kunde plåta de fina dräkterna. Det är nog inte heller så vanligt på La Scala och i Sydney men där på Skäret är allt lite mer otvunget.

Om jag blir operafrälst återstår att se, men nog kommer vi tillbaka till Skäret igen, kanske en årlig tradition. Kom du också så kanske vi ses där nästa år, och då är vi allt lite sugna att ta direkttåget från Stockholm.

Här är hemsidan till Opera på Skäret. Och hör av dig till mig om du vill veta mer, annars ses vi på Skäret 2018!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar