torsdag 27 juli 2017

En ovanlig dag

Om jag nu ska fortsätta att förspilla min ungdom ett tag till i det här forumet måste jag förstås notera den här dagen som var så speciell 2017-07-27. Det kanske inte blir nån mer sån här dag under resten av Mitt Sjuttital då tre ministrar samtidigt skulle tvingas bort av oppositionen.

Får sluta i september?
Vad skulle Statsministern säga på pressträffen kl 10.00? Alliansen och Sverigedemokraterna skulle väcka misstroende mot tre ministrar på en och samma gång och Löfven och regeringen måste förstås agera. Avgå? Nyval? Eller? Och vad gör oppositionen? Regeringskris?

Jag tycker ofta det är kul när det händer nåt spännande i politiken och det här var ju så unikt så vi satt bänkade vid TV:n på förmiddan. Jag är inte så kunnig i det formella med den konstitutionella ordningen och sånt men experterna hade målat upp 3-4 möjliga alternativ, vilket skulle Löfven välja?

Så kom han med ett eget alternativ som kändes riktigt elegant. Två ministrar fick gå men Peter Hultqvist fick vara kvar, elegant. "Med vilken rätt trotsar du riksdagen" frågade en reporter och fick ett skarpt och tydligt svar av Löfven.

Inte många vill egentligen ha bort Hultqvist så det var elegant att låta Alliansen nu ta ansvaret att avsätta honom. För Alliansen är rätt så enig att han ska bort men ändå inte riktigt enig verkar det, det kan dyka upp ny information garderar dom sig med.

Nu är den här dagen noterad i det här forumet och risken finns att det blir så här i framtiden för minoritetsregeringar när oppositionen blir fartblind och tar i så dom spräcker livstycket. Eller tar Alliansen in Sverigedemokraterna i värmen efter nästa val med rejäl majoritet, är det så dom tänkt.

Regeringskrisen blev avvärjd men en intressant dag var det som kommer att påverka politiska klimatet länge och regeringen sitter kvar till ordinarie val nästa år, Hultqvist också åtminstone tills riksdan öppnar.

Men vad det hela handlade egentligen om, outsourcing av känslig information, är det för lite diskussion om än så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar