tisdag 20 november 2018

Ljumma höstvindar i Sorrento - vecka 2

Vår höstresa med Albatros till Sorrento och Kalabrien började med en vecka full av aktiviteter och utflykter. Så det var rätt skönt när vecka 2 började med en "ledig" dag och sovmorgon.

Obligatorisk badbild
Så klart att man inte måste vara med på alla ordnade aktiviteter och sköta sig själv i stället så nu tog vi några dar på egen hand. "Nu börjar semestern" skojade vi. Sorrento ligger högt uppe på en klippa och har ingen strandpromenad, det är faktiskt lite jobbigt att ta sig ner till vattnet, men så klart man måste känna på vattentemperaturen, skulle det gå att bada? Trappor ner till Marina Piccolo med båtarna till Capri och en krokig smal gågata ner till Marina Grande med fiskrestaurangerna.

Och gott om små gränder med restauranger och affärer upp i stan. Fin semester det också att bara ströva runt och kolla. En cappuccino i solen, tittade in i kyrkan, kollade en fotoutställning med Sophia Loren, och en cappucino till. En lunchfirre på fiskrestaurangen. Bra semester!

Och såklart ett dopp i havet. Den allmänna stranden var lite skuggig men det gick att bada från bryggan med fiskrestaurangen så att matgästerna hade nåt snyggt att titta på, Säkert 20 grader i vattnet men det imponerade ändå på alla andra i resesällskapet.

Buss och tåg var både billigt och lättillgängligt så en dag tog vi tillsammans med 8-10 andra bussen upp till en liten bergsby för en vandringstur. Utrustade med en bra vandringskarta hade vi hittat ett par bra turer där några skulle gå en kortare vända men vi provade den lite längre. Som inte var så lång den heller, en knapp mil, men som skulle visa sig vara rejält strapatsrik.

Upp. upp, upp
Började med en lätt, gammal väg som romarna byggde, man känner historien av alla som trampat där. Solen och utsikt hela tiden över havet och Capri. Bara den biten var värd pengarna för resan. Efter en halvtimmes fin promenad vände turen uppåt, och uppåt, och uppåt i flera timmar. En knagglig stig där man behövde händerna lika väl som fötterna, men värt allt jobb med den utsikten! Lite seg i benen tog jag ett snedsteg, ramlade bakåt och Margareta fångade upp mig, annars hade jag väl hamnat i vattnet igen. Specialistläkarn i gruppen var snabbt framme med plåster och hans unga fru blåste  på såret så värken gick över och  vi kunde traska vidare upp mot kullens högsta topp!


Lunch inkl. nackmassage
Lite enklare tur nedåt till en liten lunchrestaurang längs med vägen. En annan höjdpunkt för resan där Margareta fick nackmassage av tandläkaren lagom till kaffet efter maten. Kul att resa i grupp.

Det ryker i vulkanen!







En gemensam utflykt till hann vi med, också det en av resans höjdpunkter, Vesuvius skulle bestigas! Vesuvius är så dominant i området på många mils omkrets och efter några stopp på vägen dit för att se på pastatillverkning och lunch på en agrotourism hamnade vi på c:a 1000 meters höjd på vulkanen. De sista 200 höjdmetrarna upp till 1280 meter fick vi traska själva. Rätt jobbigt men utsikten över Neapel och Medelhavet....







Pendeltåget till Napoli
Sista dagen tog vi tåget, en halvtimme till Castellammare, en stad med en liten strandpromenad. Tåget går ända till Napoli på en dryg timme och kostade 2 Euro till Castellammare. Fredag och oroväckande många daglediga gubbar på strandpromenaden. Skräpiga gräsytor och badförbud, här skulle det kunna bli riktigt fint om man rensade, men det kanske är så förorenat av industrierna så att det inte går.




Så gick två semesterveckor i Sorrento med omgivningars ljumma höstvindar. Det blir ett inlägg till om några dar med lite mer summeringar, men tills dess måste jag bjuda på lite Dean Martin med Vesuvius i bakgrunden:


         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar