lördag 2 februari 2019

Livet som rocksångare


Tänk att jag blev rocksångare på gamla dar.
Första raden har inga fusklappar
Lite sent kan tyckas, jag borde hängt på låset den gången då Olle och Lasse tyckte vi skulle starta ett band. Alla gjorde det då utan att kunna spela men vi kom aldrig till skott. Ett par tre ackord hade räckt för att komma igång, sen hade framgångarna och pengarna rullat in. Miljoners miljoner och jag hade kunnat vara den där snygga killen med den häftiga rösten!

Nu är det lite sent, men rockkören Rock Everybody fyller lätt konsertsalarna så jag får känna lite på framgången ändå. Som häromdan i ett entimmesprogram där konsertsalen var fullsatt redan en kvart innan nedsläpp!

Rockkören Rock Everybody är inne på sitt 6:e verksamhetsår och är fortfarande lika populär. Med 220 i kören och oftast 150 på föreställningarna har vi inte så många ställen vi får plats på, men Växhusets konsertsal är OK.
 
Programmet började med Bill Haleys "Rock-a-Beatin' Boogie", sen betade vi av 13-14 riviga låtar blandade med någon lite lugnare rockballad och tom en stillsam Elvis-gospel. Det är ett riktigt bra program och jag bevakar noga min hedersplats på första raden.

Många artister har sina texter i en monitor eller i ett notställ framför sig, men så klart man ska sjunga by heart.
Elvis - John Fogerty - Slade - Grymlings - The Beatles - Abba.... Snabba låtar, lugna favoriter, massor med text blandat med rörelser. Mest engelska men några svenska också. Några är lätta att lära sig andre är nästan omöjliga.

Längre bak i kören kan man nog smyga med några fusklappar, men frontar man så får man jobba med minnesövningar. Här är några tips:

På promenaden till stan: Gå och tralla igenom dom svåraste låtarna, eller ta en omväg så hinner du hela programmet. Svårt att sova? Sjung programmet ljudlöst tills du somnar. Samma sak hos tandläkaren: sjung några låtar ljudlöst så märker du inte ens vad som händer.

Vi byter program rätt ofta, det gör inte "riktiga" artister, dom kör sina gamla höjdarlåtar år ut och år in. Hur många gånger sjöng inte Jerka sin "I can jive" tex. Men för oss är det himla nyttig hjärngymnastik och nu ska vi närmast ta tag i Kim Larsens "Hvad gør vi nu, lille du". På danska!

Jag är riktigt imponerad av utmaningarna Rock Everybody ger sig in på, riktigt riktigt imponerad. Och hittills har allt gått bra och  vi aldrig kört i diket och den här ska bli skoj att lära sig:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar